Brouwerij Wispe | Herengracht 16

Een neogotische kruiskerk in de oude binnenstad van Weesp werd omgetoverd tot bierbrouwerij. In 2008 kregen Jerrit, Jitze en Remko  Vellenga het idee om Weesp weer een eigen bier te geven. Bij brouwerij De Prael in Amsterdam konden ze in 2009 terecht om een eerste bier te brouwen. Een tweede brouwsel bier volgde snel en het biermerk Wispe was geboren.

De plek voor een eigen brouwerij vonden ze in 2015, in de Sint-Laurentiuskerk.

De broers waren volop bezig met de plannen voor de brouwerij toen op 8 november 2016 brand uitbrak boven in de kerktoren. Er is veel schade maar als in 2017 eindelijk alle vergunningen rond zijn, kan de verbouwing van de kerk starten.

Op 8 november 2018 – precies twee jaar na de brand – wordt de nieuwe spits weer op de stompe toren gehesen. In juni 2019 arriveren dan eindelijk ook de koperen brouwketels en enorme lagertanks.

Op 14 februari 2020 is de verbouwing na vijf jaar voltooid. Precies honderd jaar na het sluiten van de laatste bierbrouwerij in Weesp (1920), kunnen de deuren van de Wispe Brouwerij worden geopend.

Alles in de brouwerij ademt de sfeer uit van de jaren ‘20 van de vorige eeuw. Oude tradities herleven in de Wispe Brouwerij.